Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Arthur Schopenhauer για την σωστή απόσταση μεταξύ των ανθρώπων.

Ένα κοπάδι σκαντζόχοιροι στριμώχνονταν μια κρύα χειμωνιάτικη ημέρα κοντά-κοντά για να προστατευθούν από την παγωνιά. Γρήγορα, ωστόσο, αισθάνθηκαν να τους τσιμπούν τα αγκάθια τους και αυτό τους έκανε να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο. Όποτε η ανάγκη της ζεστασιάς τους ξανάφερε πιο σφιχτά πλάι-πλάι, επαναλαμβανόταν εκείνο το δεύτερο κακό, κι έτσι παράδερναν ανάμεσα στις δύο δυσάρεστες καταστάσεις ώσπου τελικά βρήκαν μια μέση απόσταση που την άντεχαν καλύτερα. 
Έτσι σπρώχνει τους ανθρώπους η ανάγκη της κοινωνικότητας, βγαλμένη από το κενό και τη μονοτονία του ίδιου του εαυτού τους, τον έναν κοντά στον άλλο, ωστόσο οι πολλές
αντιπαθητικές ιδιότητεςκαι οι ανυπόφορες αδυναμίες τους απομακρύνουν ξανά από τον άλλο. Τελικά βρίσκουν μια μέση απόσταση, η οποία καθιστά εφικτή κάποια συνύπαρξη, και η απόσταση αυτή είναι η ευγένεια και οι καλοί τρόποι. Σε όποιον δεν την τηρεί, του φωνάζουν στην Αγγλία: “Keep your distance!” [Κράτησε την απόστασή σου!]. Σε αυτήν βέβαια την απόσταση η ανάγκη της αμοιβαίας ζεστασιάς ελάχιστα ικανοποιείται, από την άλλη όμως πλευρά δεν γίνονται αισθητά και τα τσιμπήματα από τα αγκάθια. Όποιος πάντως έχει άφθονη δική του εσωτερική θέρμη προτιμάει να μένει αποτραβηγμένος από την κοινωνία ώστε ούτε να ενοχλεί ούτε να ενοχλείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου